Haptotherapie

IMG_0479Waarom?
Aandacht hebben voor gevoelsmatige behoeften, gevoelens en signalen van je lijf is heel belangrijk. Als je gevoel wegdrukt of aan je voorbij laat gaan kunnen er klachten ontstaan.
In onze maatschappij word je vooral aangesproken op je verstandelijke vermogens. Wat doe je, wat vind je en wat kun je? Je wordt veel minder snel aangesproken op je gevoelsleven. Wat voel je, wat beleef je en hoe ervaar je dat? Haptonomie gaat over het vinden van je eigen balans tussen voelen, denken en doen. Haptotherapie is de therapeutische begeleidingsvorm van de haptonomie. In balans zijn met je gevoelens en gedachten maakt het mogelijk te functioneren op een manier die bij je past en goed voor je is. Dan kom je lekker in je vel te zitten en word je een vrijer mens!

Hoe?
We maken gebruik van gesprekken, ervaringsgerichte oefeningen en aanraking. Zo ontdekken we waar blokkades zitten in de cirkel van ‘voelen, denken en handelen/bewegen’.
Gesprekken kunnen veel duidelijk maken en zijn vooral gericht op het (voelend) begrijpen.
Bij de ervaringsgerichte oefeningen en lijfelijke aanraking komt de aandacht meer te liggen op het voelen, beleven en ervaren. De ervaringsgerichte oefeningen maken patronen duidelijk. Wat staat er voorop: laat je je leiden door gevoel of verstand? Doe je wat je zelf graag wilt of pas je je aan? Ga je erop af of trek je je terug?
Aanraken is de meest directe vorm van communicatie waardoor er veel duidelijk wordt. Bij haptotherapie heeft (aan)raken de intentie te bevestigen: het is goed zoals je bent. Wanneer je niet genoeg bevestiging krijgt kan dit je gevoelsleven verstoren. Dan zal je vooral geneigd zijn om je met het verstand staande te houden. Aanraking helpt bij het vinden van veiligheid en vertrouwen; zowel in jezelf als in de relatie tot de wereld om je heen.

Onverwerkt verdriet kan naar voren komen. Daar is tijd en ruimte voor. Haptotherapie spreekt je aan op je mogelijkheden, op wat je wel in huis hebt maar niet meer gebruikt. Je leert dit concreet handen en voeten te geven zodat je het kunt toepassen in je leven.